02 OCAK 2017
PAZARTESİ
23.30
Youtube
Youtube kanalım açıldı! Daha detaylı ve güncel konu anlatımları için takip etmeyi unutmayın.
Excel Giriş

Excel, elektronik tablolama olarak tabir edeceğimiz bir programdır. Bu program yardımı ile birçok tablo oluşturabilir ve oluşturduğumuz tablolar üzerinde bir takım işlemleri gerçekleştirebiliriz. İçerisinde bolca formül barındıran ve bu sayede birçok işimizi kolaylaştıracak olan Excel, günümüzde hemen hemen tüm popüler kuruluşlar tarafından en çok kullanılan uygulamalardan biridir.

 

Bu konu başlığı altında Excel'de ilk tablomuzu oluşturacağız ve devamında bir takım ufak tefek bilgileri sizlerle paylaşacağım.

Excel'de Yeni Belge Açılımı

Excel'i ilk açtığımızda karşımızda standart olarak birden fazla seçenek sunulan bir pencere gelmektedir. Bu pencere üzerinden aşağıda yer alan işaretli alandaki Boş Çalışma Kitabı'nı seçerek standart bir Excel belgesini açabiliriz.

Excel'e İlk Bakış

Excel'i ilk kez kullanacak olanlar için bu kadar çok hücre bir anlam ifade etmeyebilir. Fakat her bir hücre Excel'de bir takım işlerinizi halletmeye başladıkça size mutluluk verecektir :) Nitekim bu olayı deneyimlemiş biri olarak size Excel'in ne kadar faydalı ve işe yarar bir araç olduğunu da zaman içerisinde kanıtlayacağım.

Excel'e ilk giriş yapan arkadaşlarımız için basit bir tablo oluşturalım. Tablo oluşturmak için her Excel'i açtığımda (görselliğe önem veriyorum sanırım) ilk olarak satır yüksekliği ve sütun genişliğini arttırmaktayım. Bunun için CTRL+A yaparak tüm alanı seçtikten sonra sol kısımdaki aşağıya doğru numaralı alana sağ tıklayalım ve Satır Yüksekliği butonuna tıklayalım. Akabinde karşımıza çıkan alana bir değer girerek satırımızın uygun yüksekliğini belirtebiliriz. (Aynı işlemi akabinde üst alandaki sütun içinde gerçekleştiriniz.)

Şahsen satır yüksekliğini 30, sütun genişliğine de 25 yaptıktan sonra tüm alan seçili iken üst panelden yatayda ve dikeyde tüm yazılarımı ortalıyorum. Bu bölüm kesinlikle daha güzel bir görüntü sağladığına inandığım için kendi düşüncelerimle şekillendirdiğim bir bölümdür.

Üstteki iki paragraftaki ayarları yaptıktan sonra basit bir tablo çiziyoruz. Tablomuzun amacı gelir-gider hesabını yapmak olacaktır. Bu sebeple tablomuza girilen verileri gerçeğe yakın şekilde belirlememizde fayda var. Tablo çizim kısmı ile ilgili fazla detaya girmeye gerek duymuyorum. Şuanda yaptığımız tek işlem hücrelere bir takım değerler yazmak...

Gayet basit bir Gelir-Gider tablosu hazırladık. Şimdi tablomuzu görsel açıdan biraz daha zenginleştirebileceğimizi öğreneceğiz. Öncelikle tablo başlıklarımızın bulunduğu satırları ortalamalı ve görsel açıdan iyileştirmeler yapabilmek adına arkaplanının rengini değiştirerek bir başlık alanı oluşturabiliriz.

 1)  Bu alanda A1 hücresine bir kez tıklıyoruz ve ardından SHIFT'e basılı tutarak E1 hücresine bir kez tıklıyoruz. Tüm alanı seçmiş oluyoruz.

 2)  Seçtiğimiz hücreleri üst bölümde yer alan "Birleştir ve Ortala" butonu yardımı ile birleştiriyoruz ve içerisindeki başlığımızı ortalamış oluyoruz.

 3)  Ve artık hemen her programda aşina olduğumuz gibi "Yazı Tipi" alanında gerekli bir takım ayarları yapıyoruz ve görselde gözüktüğü gibi bir başlık alanı oluşturmuş oluyoruz. Aynı başlık ayarlarını diğer tablolarımıza da yapıyoruz.

 4)  Akabinde aynı şekilde belirtilen alt tablo başlıklarına da benzer bir takım ayarlar yapıyoruz.

Sonuç olarak böyle bir tablo oluşturmuş olduk. Bu konu başlığımız altından Excel programına giriş yapmış bulunuyoruz. Bir sonraki konu başlığımız ile de bu tablomuza işlevsellik kazandıracağız.

YORUMLAR 0
Bu konuya henüz kimse yorum yapmadı.
İlk yorumu sen yapmak ister misin?
YORUM BIRAK
Şuanda bu yoruma cevap yazıyorsunuz:
İptal Et