26 TEMMUZ 2017
ÇARŞAMBA
13.02
Youtube
Youtube kanalım açıldı! Daha detaylı ve güncel konu anlatımları için takip etmeyi unutmayın.
Web Developer Kimdir? Ne İş Yapar?

Web Developer kavramı farklı kişiler tarafından karıştırılan bir kavram olması sebebiyle minik bir yazı ile kavram hakkında bilgi vermek istedim. Bu makalemizde web developer kimdir, ne iş yapar, nelerle ilgilenir gibi bir takım sorulara yanıtlar vermeye çalışacağız.

 

Üniversite hayatına yeni atılacak arkadaşlarımıza ve tercih sonuçlarında bilişim ile alakalı bir bölüme gidecek olan gençlere umarım "web" kavramı hakkında bilgi alabilecekleri bir makale hazırlamış oluruz.

Başlarken...

İnternet üzerinde bir gün içerisinde belki onlarca belki yüzlerce siteyi ziyaret ediyoruz. Bu sitelerin her biri birbirinden farklı görünümlere sahip ve bizlere milyonlarca özellik sunabilmekteler. Web Developer olarak nitelendirilen kişiler ise bir web sitesinin ön ve arka yüzünü tasarlayan kişilere verilen isimdir. Peki sadece bu kadar mı?

Web Developer Kavramı

Web Developer kavramı üzerine biraz detaylara inelim. Web geliştiriciler temelde 3 ana alt başlığa ayrılırlar. Her iş kolunda olduğu gibi herkesin görevi farklıdır. Ziyaret ettiğiniz bir web siteyi ele alalım. Bu site aslında 2 ana kavrama sahip;

  • Sizin gördüğünüz ön yüz (Front-End)
  • Çarkı döndüren arka yüz (Back-End)

Bu sebeple web geliştiriciler, temelde bu iki ana başlık etrafında toplanıyorlar. Yalnız başta belirttiğim ekstra bir üçüncü başlık vardı. İşte orada bahsetmek istediğim ise bu iki işi de tek bir kişinin yapabilmesidir. Bu kişilerde sektörde Full-Stack Developer olarak anılırlar. Yani şimdi gelin biz bunları bir toparlayalım;

  1. Front-End Developer: Ön yüz geliştiricilerdir. Kullanıcının gördüğü alanları oluştururlar.
  2. Back-End Developer: Arka yüz geliştiricilerdir. Sistemin çalışmasına yönelik kullanıcının görmediği alanları düzenlerler.
  3. Full-Stack Developer: Hem Front-End Developer gibi sistemin ön yüzünü, hemde Back-End Developer gibi arka yüzünü geliştirebilen kişilerdir.

Bu üç kavramı detaylı olarak ele alarak makalemize devam edelim.

1. Front-End Developer

Front-End Developer olarak adlandırılan kişiler, kullanıcının bir sitede gördüğü her şeyi tasarlayan kişilerdir. Bunlar bir web sitedeki formlar, metinler, resimler, videolar, butonlar, tablolar gibi tamamen sitenin ön yüzü ile ilgili alanları düzenlerler.

Temelde 3 ana dili kullanırlar: HTML, CSS ve JavaScript. Bu dillerin açıklamalarına çok fazla değinmeden, HTML ile öğeleri oluşturur, CSS ile görünümü iyileştirir ve JavaScript ile sisteme dinamiklik katarlar.

Bu 3 dili bilmenin dışında bilgilerine bir takım alt kütüphaneleri dahil ederek daha fazla alana daha kolay hitap edebilir ve sektörde yer edinirken bildikleri ile diğerlerinin bir adım önüne geçebilirler.

2. Back-End Developer

Back-End Developer, yani adından da anlaşılacağı üzere arka plan (arka yüz) geliştiriciler, bir web sitenin görünmeyen kısımlarıyla ilgilenirler. Yani bu kişiler sistemin çalışmasını sağlarlar. Örneğin bir Front-End Developer iletişim formu hazırlar fakat bu iletişim formuna kullanıcının girdiği verileri alıp veritabanına kayıt ettiren kişiler Back-End Developer olarak tabir edilirler.

Bir web sitenin hızı ve güvenliği konusunda en büyük parça arka yüz geliştiricilerin elindedir. Web sitelerinde bulunan açıklar da aslında arka yüz geliştiricilerin gözden kaçırdığı noktalardır.

Veritabanı sistemlerini iyi bilmelilerdir, sunucu mantığını iyi kavramalılardır.

3. Full-Stack Developer

Son yıllarda ortaya çıkan bu kavram için kısa bir tanım yapmak gerekirse, bir kişinin hem ön hemde arka planı kodlayabilecek yeterlilikte olmasıdır. Firmaların son yıllarda iç içe giren teknolojiler sebebiyle iş ilanlarında "PHP bilsin ama HTML/CSS ve JavaScript'te yazabilsin" demesi sebebiyle biraz da günümüzde yaygınlaştığını söyleyebiliriz. Bu aslında iki kişinin yapması gereken bir işi tek kişinin yapması anlamına geliyor ki bu da bazı kesimler tarafından pek doğru karşılanmıyor. Sonuçta bir kişinin hem arkaplanda güvenlik konusunda neredeyse hatasız bir iş çıkartırken ön tarafta bir javascript işleminde problem yaşamadan ilerlemesi çokta basit bir durum değil. Yine de şahsi fikrim, eğer web developer kavramını kendinize yakıştıracaksanız zaten her alanda az da olsa bilgi sahibi olmalı, hem front-end hemde back-end geliştiricisi olabilmelisiniz.

SONUÇ

Eğer bir çıkarım yapmam gerekirse ve kendi fikirlerimi aktarmam beklenirse, Full-Stack Developer tanımını yaparken belirttiğim gibi, hemen her alanda bilgi sahibi olunabilir. Şahsen, yapabileceğim bir işi bir başkasının yapmasındansa, kendi imkanlarım dahilinde geliştirmem bana daha mantıklı geliyor. Elbette gözden kaçan kısımlar muhakkak ki olacaktır fakat zaman içerisinde bilgi birikimi artacağından gözden kaçanlarda az olacaktır görüşündeyim.

Yeni tercih yapacak, üniversiteye yeni başlayacak veya gelcekte bu sektörde çalışacak arkadaşlarıma, kardeşlerime en önemli tavsiyem kendi yol haritalarını çizerken işi yalnızca okula bırakmamalı ve sürekli öğrenmeye devam etmelidirler.

YORUMLAR 0
Bu konuya henüz kimse yorum yapmadı.
İlk yorumu sen yapmak ister misin?
YORUM BIRAK
Şuanda bu yoruma cevap yazıyorsunuz:
İptal Et