05 HAZİRAN 2017
PAZARTESİ
12.02
Youtube
Youtube kanalım açıldı! Daha detaylı ve güncel konu anlatımları için takip etmeyi unutmayın.
Rainmeter Dersleri #3 - Özelleştirme

Rainmeter bizlere birçok alternatif sunduğu gibi tamamen nasıl istiyorsak öyle bir masaüstü deneyimini bizlere yaşatmayı hedefliyor. Temel bağlamda Rainmeter kullanımına aşina olduğumuza göre artık işi biraz daha kendi tarzımıza çekmeye başlayabiliriz :)

 

3.1 Skin Bulma

Rainmeter'da skin mantığını önceki derslerimizde anlatmıştık. Bu skinleri bulmak için bizlere sunulan birtakım platformlar var. Bu platformlara üye olarak kendi oluşturduğumuz skinleri de buralarda yayınlayabiliyoruz. Bunları bir liste olarak vermek gerekirse günümüzde 4 ana site tanımlayabiliriz;

Rainmeter.net

Rainmeter Forum

DeviantArt

Lifehacker

Verilen bu linklerde Rainmeter'ın resmi web sitesi dışında yer alan siteler herkesin giriş yaparak kendi skin dosyalarını yükledikleri platformlardır. Bu da durumu biraz daha kontrolden uzaklaştırıyor bir anlamda. Çünkü her yazılımda olduğu gibi kötü amaçlı üretilip piyasaya skin anlamında sürülebilirler. Bunun önüne geçmek için dosyaları kurmadan önce bilmemiz gerekenler;

  • Rainmeter skinleri önceki derslerimizde bahsettiğimiz gibi .rmskin olan bir uzantıya sahiptir. Fakat bazı geliştiriciler yayınlarını gerçekleştirirken .zip, .rar içerisinde veya .exe formatında dosyaları yükleyebilirler. El ile kurulum gerektiren .zip ve .rar uzantısı içerisindeki dosyalara göz atmadan kurmamanız taraftarıyım. Öte yandan .exe uzantısı ile kurulum gerektiren dosyalara ise hiç bakmasanız bile olur :)
  • Genelde bir skin indirilirken dikkat edilmesi gereken bir diğer durum ise yayıncı güvenilirliğidir. Sonuçta on binlerce kişinin kullanmakta olduğu bir skinde güvenlik problemi görülme olasılığı 10-20 kişinin kullandığına göre çok daha düşüktür.
  • Diğer kullanıcıların bıraktıkları yorumları inceleyin. Bunu hemen her programı indirmeden önce zaten yapıyoruz. Kullanıcılardan gelen uyarıları dikkate almakta fayda var.

3.2 Skin Eklemek

Rainmeter'da temel anlamda bir skin yüklemek, .rmskin uzantılı dosyalarda oldukça basittir. Dosyaya çift tıkladıktan sonra aşağıdaki gibi bir kurulum penceresi bizleri karşılayacaktır.

3.3 Skin Düzenleme

Rainmeter'da var olan temel düzenlemelere önceki derslerimizde değinmiştik. Şimdi ise Rainmeter'da bir skini doğrudan düzenlemeler hakkında ufak ipuçlarına yer verebiliriz.

Rainmeter'da var olan iki farklı skin birbirinden tamamen bağımsız yapılara sahip olabilir. Birisi çok gelişmiş özelliklere yer verirken öteki daha basit bir alt yapı ile oluşturulabilir. Bu gibi durumlarda kullanıcıların doğrudan yapımcı tarafından dosyada verdiği bilgilendirmelere veya yayınladığı web site üzerinde yer verdiği detaylara bakması gerekecektir.

Kontroller

Yapımcılar kimi zaman hazırladıkları skinlere ek olarak birde kontrol bölümü oluştururlar. Bu bölüm eğer var ise zaten sizden gerekli talimatları vermenizi isteyecektir. Örneğin bir hava durumu göstericisi için sizden konumunuzu belirtmenizi bekleyecektir. Bu gibi durumlarda sizin girmeniz gereken bilgileriniz için bölümler vardır. Bu bölümleri bir input alanı olarak gözlemleyebilirsiniz. Elbette bu kontrol araçları tamamıyla yapımcıya bağlıdır. Yani hiç bulunmayadabilir. Genellikle çok büyük projelerde bu tür araçlar hazırlanmaktadır.

Değişkenler

Yapımcılar kontrol eklemezlerse bu değiştirilemez anlamına gelmez. Rainmeter, skin kodlarına doğrudan erişim sağlayabilmektedir. Örneğin Rainmeter'ın kurulumu ile birlikte gelen illustro paketindeki Recycle Bin öğemizi inceleyelim. Öğeyi incelemek için masaüstüne eklendikten sonra sağ tıklayarak "Kabuğu Düzenle" butonuna tıklıyoruz.

NOT: Bazı skinlerde sağ tıklama özelliğine farklı bir komut atanmış olabilir. Örneğin bazı çöp kutusu simgelerinde sağ tıklandığında "Çöp kutusu boşaltılsın mı?" sorusu ile karşılaşılabiliyor. Bu skinlerde sağ tıkladığımızda açılan menüye ulaşmak için CTRL tuşuna basılı tutarak sağ tıklayabilirsiniz.

Düzenleme varsayılan metin editörü hangisi ise onda açılacaktır. Örneğin bilgisayarlarımızda varolan Not Defteri üzerinde kodlarımızı görüntüleyebileceğiz. İşte karşımıza çıkan kod ve tanımlarına şöyle bakabiliriz.

Kod yapısı ilk bakışta karmaşık gözükebilir. Lakin temelde yalnızca 3 tane öğeden oluşur ve anlaması da yazması da bir o kadar kolaydır.

1. Bölümler [section]

Bölüm adları skinlerde bazı özellikleri belirtmek için kullanılır. Skin hakkında bilgileri de içerebilir. [ ] ile ifade edilir.

[Section1]
Anahtar = Değer
Anahtar2 = Değer

[Section2]
Anahtar = Değer
Anahtar2 = Değer

2. Anahtarlar [key]

Key olarak tabir edilen yerler ise üstteki kod yapımızda da gözlemlediğimiz gibi alanın sol tarafında yer alır ve eşittir ifadesi ile devam eder.

3. Değerler [value]

Değer olarak ayrılan bölüm ise ilk eşittir ifadesinden sonraki bölümdür ve değişkene atanan değeri ifade eder.

...

Koda döndüğümüzde şimdi metin editörümüzde biraz aşağıya inelim ve şu alana ulaşalım;

[meterTitle]
Meter=String
MeterStyle=styleTitle
; Using MeterStyle=styleTitle will basically "copy" the
; contents of the [styleTitle] section here during runtime.
X=100
Y=12
W=190
H=18
Text=Recycle Bin

Ne görüyoruz? Bir bölüm var. İsim olarak "meterTitle" verilmiş. Alt alanında ise bir Text anahtarı ve değer olarakta "Recycle Bin" değeri döndürülüyor. O halde bu bizim başlık alanımız olabilir mi? Ta kendisi! Bu alanı "Çöp Kutusu" olarak değiştirelim ve dosyamızı üstüne kaydedelim (CTRL+S).

3.4 Kabuk Yenileme

Kabuk yenileme aslında Rainmeter için en önemli alanlardan biridir. Çünkü değiştirilen bir alanın kabuk tarafından anlaşılması için dosyaları yeniden hafızasında tazelemesi gerekir. Bu durum içinde kabuğa sağ tıklayarak "Kabuğu Yenile" diyebilir veya Rainmeter'ın kendi penceresinde yer alan "Yenile" butonunu kullanabiliriz. Elbette her iki durumda da kabuğun dosyaları yeniden alması gibi düşünülebilir.

NOT: Eğer birden çok kabukta yenileme yaptığınızı ve teker teker uğraşmanın sıkıcı olduğunu düşünüyorsanız sağ alt alana açık olan Rainmeter ikonuna sağ tıklayarak "Tamamını Yenile" butonunu kullanabilirsiniz.

Sonuç;

Kabuk yenilendikten sonra üst alanda yer alan başlığımızı düzenlemiş olduk! Artık tüm skinlerde aynı işlemler sayesinde içeriği rahatlıkla güncelleyebilirsiniz! İşte aşağıda da güncellenen kabuğu gözlemliyoruz;

YORUMLAR 0
Bu konuya henüz kimse yorum yapmadı.
İlk yorumu sen yapmak ister misin?
YORUM BIRAK
Şuanda bu yoruma cevap yazıyorsunuz:
İptal Et