17 OCAK 2020
CUMA
16.21
Youtube
Youtube kanalım açıldı! Daha detaylı ve güncel konu anlatımları için takip etmeyi unutmayın.
Edge Chromium Kullanırken Nasıl?

Microsoft, özellikle web yazılım ile ilgilenen herkes tarafından eleştirdiği Internet Explorer tarayıcısı üzerinden çok zamanların geçtiğini bize hatırlatıyor. Peki gelin Edge Chromium'a bakmadan önce Microsoft'un yaptıklarına bir bakalım.

Internet Explorer

1995 yılında piyasaya çıkmış ve o günden sonra büyük bir kullanıcı kitlesine de sahip olmuş olan Internet Explorer, özellikle Windows işletim sisteminde varsayılan olarak gelmesi sebebiyle herkesin ilk tercih ettiği tarayıcı olmaya yıllarca devam etmiş. Ayrıca işin başlarında rakip olarak büyük firmalarda olmadığı için tekel olarak piyasanın hakimi, ne yaparsa ona uygun şekilde hareket ediliyormuş. O dönemlerde Opera tarayıcısı da var olsa dahi, Microsoft'un desteklediği Internet Explorer insanların tercih sebebiydi. Bu dönemlerde en büyük rakibi Mozilla tarafından çıkartılan Firefox olmuş. Ki onun gelişinin de 7 yıl sonra 2002 yılında olduğunu söylemeliyiz. Uzun süre kullanılan Internet Explorer, Microsoft tarafından geliştirilmeye devam etmiş ve hatta son sürümü Internet Explorer 11'i 2013 yılının son çeyreğinde çıkartmış. Tabi ki bu geçen zamana bir göz atmamız gerekirse günümüzde en çok kullanılan internet tarayıcısı olarak bilinen Chrome'da bu yarışa 2008 yılında dahil olmuş. Dahil olmasıyla birlikte (arkasında Google'ın olması büyük bir etken) piyasaya hakim olmaya başlamış. Rekabette maalesef çok geride kalan ve kullanıcılarının büyük bir çoğunluğunu kaybeden Microsoft, Internet Explorer projesine desteğini kesti.

Microsoft Edge

İşte Internet Explorer'ın rakipleri karşısında ayakta duramaması ve belki de bunun en büyük problemlerinden biri yeniliklere ayak uyduramaması sebebiyle isim değiştirmiş, yeni bir arayüz tasarlanmış ve modernleştirilmiş şekilde Microsoft Edge'yi 2015'in Haziran'ında karşımıza getirmiş. Gelgelelim en büyük problemlerden biri olan eklenti desteği dahi buraya 2016 yılının Ağustos'unda gelmiştir. Windows 10 ile birlikte varsayılan arama motoru olarak gelen Microsoft Edge, belki alışkanlıklar belki de chromium tarafının ağır basması sebebiyle rakiplerinin yine gerisinde kalmıştır.

Nerden Çıktı Chromium Tabanlı Edge?

Temelde baktığımızda uzun bir süredir Microsoft tarayıcı anlamında kimse tarafından tercih edilmiyor. Özellikle Chrome'un sundukları düşünüldüğünde hep geride kalıyor. Ayrıca tarayıcıların Chromium tabanlı olması, yazılım geliştiricileri için de oldukça önemli. Şöyle ki Firefox tarafında Gecko, IE tarafında Trident, Edge tarafında EdgeHTML gibi motorlar yüzünden bir developer için bunların hepsini kontrol etmek ve çözüm üretmek zor olabiliyor. Ayrıca hala IE kullanıcıları olduğu için ve geliştirilmediği için birçok yapıyı ona göre dizayn etmek epey yorucu ve stresli bir iş. Chrome, Opera gibi tarayıcılar artık Blink motorunu tercih ediyorlar. Aslında chromium tabanlı oldukları için kullanmış oluyorlar. Bu da gelen yeniliklerin (elbette tarayıcı güncelliği ön planda yine) daha çabuk adapte edilebilir olmasına neden oluyor. Microsoft, Chromium tabanlı Edge ile tam olarak bu noktada hız ve arayüz ile kullanıcıları elinde tutmak istiyor.

Veriler Yalan Söylemez

Tabiki veriler incelendiğinde (w3counter'dan edindiğim veriler) de durum şöyle;

Yani Internet Explorer & Edge dahi yanlarına yaklaşamıyordu.

Chromium tabanlı yeni Microsoft Edge ve Özellikleri

Burada kişisel deneyimlerimden söz etmek istiyorum. Chrome kullanıcısının çok fazla soru işareti olmadan doğrudan geçiş yapıp kullanabileceği bir tarayıcı ve henüz ilk versiyona göre oldukça başarılı olduğunu söyleyebilirim. Bir Opera kullanıcısı olarak bir takım problemler yaşayacağım için şuan tercih ettiğim bir tarayıcı değil fakat son derece hızlı ve stabil çalıştığını, yapılan hız testlerinde Chrome ile yarıştığını söyleyebilirim. Gözlemlediğim birkaç yenilikten şöyle bahsedebilirim;

1. Kişiselleştirilmiş bir açılış sayfası düzenleyicisi mevcut.

2. İzleme Engelleme

3. Chrome Eklentilerini Kurmak

4. Tam Ekran Okuyucu

5. Koyu Tema Seçeneği

6. Koleksiyonlar (Yandex tarzında - geliştiriliyor)

Deneyin

YORUMLAR 0
Bu konuya henüz kimse yorum yapmadı.
İlk yorumu sen yapmak ister misin?
YORUM BIRAK
Şuanda bu yoruma cevap yazıyorsunuz:
İptal Et