09 OCAK 2018
SALI
11.44
Youtube
Youtube kanalım açıldı! Daha detaylı ve güncel konu anlatımları için takip etmeyi unutmayın.
2018 Grafik Tasarım Trendleri Neler Olacak?

Geride bıraktığımız her yıl bir takım görsel öğeler ön plana çıkarken önceki yıllardaki bazı öğelerde tarihin tozlu sayfalarında yerini almaya başlıyor. Günümüzün en popüler iletişim aracı tartışmasız internet. İnternetin bu denli yoğun kullanıldığı ve insanların hemen her ihtiyacını internet üzerinden giderebildiği göz önüne alındığında, geliştiricilerin kullanıcılara daha iyi deneyimler sunabilmek için kendilerini de geliştirmeye devam etmesi gerekiyor.

Bazı geliştiriciler, kullanıcıların arkaplan işlerinden çok ön plan da nelerin onları beklediğinin daha kıymetli olduğunu düşünüyor. İşe geniş bir çerçeveden bakarsak bunun çokta yanlış olmadığını görüyoruz. Sokakta yürürken, bir kafede otururken veya kendi ailemizden dahi geliştirici olmayan ve yalnızca o işini çözmek için bir web siteyi ziyaret eden insanların, altyapının ne olduğundan çok onları bekleyen görselliğin nasıl olduğunu eleştiriyorlar. Bu durumda her sene kullanıcıya daha iyi deneyimler sunabilmek adına yeni tasarım trendlerinin oluşmasına sebebiyet veriyor.

2018 yılında bizleri bekleyecek yeni tasarım trendlerini tek bir başlık altında toplamak istedim. İşte kişisel görüşlerimle birlikte 2018'de daha fazla göreceğimiz trendler:

İllüstrasyonlar

Aslında çoktan görmeye başladığımız illüstrasyonlar, son zamanlarda popüler sosyal paylaşım platformlarından olan Instagram'da çok fazla beğeni toplamaya başladılar bile. Bu sebeple web sitelerinin de kendilerini ön plana çıkartabilmek için illüstrasyonlar ile kullanıcıyı etkilemek gibi bir düşüncesi oluşabiliyor. Özellikle 2018 yılında retro-modern illustrasyon öğeleri fazla olacak gibi duruyor.

Lowrider by Razvan Vezeteu

Arkaplanlar

Arkaplanlarda bizleri en çok şaşırtan biraz da geçmişe doğru gitmemiz. Günümüzde insanlar sadelikten hoşlandıkları için arkaplana bir kedi görseli eklemek çokta mantıklı değil. Bunun yerine pattern çalışmalarının daha ön planda olacağı bir yıl bizleri bekliyor gibi. Elbette bu patternlarda renkler oldukça önemli.

Abstract Geometric Pattern

Gradient

Bilindiği üzere geçtiğimiz yıl düz tasarımlar daha çok insanların dikkatini çekiyordu. Fakat 2017'nin son çeyreğinden itibaren geçişli renklerin de hayatımıza tekrar dahil olduğunu gözlemledik. Bu durumun 2018'de de devam edeceğini ve bu trende büyük platformlarında katılacağını düşünüyorum.

Be Creative by Harvey Eckstein

Kalın Fontlar

Kişisel olarak çok farkında olmadan son zamanlarda bende bu trende ayak uyduruyorum gibi. Bazı çalışmalarımda yazıların daha kalın olması için çabaladığımı farkettim. Sanırım bu durum farklı kişiler tarafından da uygulanmaya çalışılıyor ki 2018 yılında yine bolca göreceğiz gibi duruyor.

Auction by Matthew Smith

Gifler

Yine 2017'nin sonlarına doğru popülerliği artan ve kullanıcıların dikkatini çekmeyi başaran gifler, 2018 yılının trendlerinden olacak gibi duruyor. Özellikle flat renkler ile oluşturulmuş illüstrasyonlardan elde edilen gifler insanların ilgisini epeyce çekmekte. Bu da geliştiricileri bu yönde çalışmalar yapmaya itiyor.

Cameras Animated GIF by Fraser Davidson

Geometrik Şekiller

Özellikle afiş, banner gibi alanlarda tercih edilen ve edilmeye 2018'de de devam edecek bir diğer trendimiz geometrik şekiller olsa gerek. Tasarımlarda özellikle boş alanları oldukça güzel şekilde doldurmaya yarayan geometrik şekiller, kullanıcıya da pozitif olarak yansımaktalar. Son zamanlarda bilgi kutucuklarında bu geometrik şekillerin kullanıldığını da görüyoruz.

Some abstract banners by deomis

Videolar

Gifler gibi popülerleşmeye devam eden videolar, geçtiğimiz yıllarda tarayıcıların problemleri sebebiyle ne yazık ki gün yüzüne çıkamıyorlardı. Geçen sene içerisinde özellikle one-page tasarımlarda arkaplanda tek görsel kullanımının yaygınlaştığını görmüştük. Bu sene ise web sitelerini baz alarak arkaplanında video yer alan sitelerin sayısında ciddi artışları göreceğiz gibi.

Circles — Template by Vladimir Kudinov

Grid Yapılar

Tasarımcıların işini kolaylaştırdığı yönünde ortaya atılan iddialara ne yazık ki katılamıyorum. "Yaratıcılığı belli bir çerçeveye sınırlamak zorunda kalmak hiçbir zaman doğru kabul edilemez" görüşündeyim. Bu sebeple 2017 sonlarında da değişmeye başlayan ve 2018 boyunca süreceğini düşündüğüm grid sistemden uzaklaşmak doğru bir adım. Sonuçta teknoloji gelişiyor ve çizime dökülen her şey kod alanında da uygulanabilir.

16 Column Grid System

YORUMLAR 1
1
grafik tasarım
27 ŞUBAT 2018 - 10.22
2018'in sonlarına doğru bakalım daha ne tasarımlar çıkacak verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim güzel bir yazı olmuş
CEVAPLA
2
Mert Topuz
28 ŞUBAT 2018 - 23.45
Şahsen gradient kullanımının yerini düz renklere bırakmasının ardından geri gelebileceğini düşünmezken birçok projemde severek kullanıyor oluşum ve geri dönüşlerinde çok iyi olması, bu trendlere ayak uydurmanın doğru olacağını gösteriyor bizlere.
YORUM BIRAK
Şuanda bu yoruma cevap yazıyorsunuz:
İptal Et