Flip-Flop'ların kullanım alanlarından birisi olan sayıcı devreler, günümüzde oldukça fazla tercih edilir hale geldiler. Peki sayı devreleri nedir? Bu devreler nerelerde kullanılırlar?
Sayıcı Devresi Nedir?
Flip-Flop'ların uygun şekilde birbirlerine bağlanmasıyla oluşan ve belli bir diziyi tekrarlayan devrelerdir. Bu devreler giriş darbelerine bağlı olarak çalışırlar. Lojik devrelerdir.
Sayıcı Devreleri, saat sinyalinin Flip-Flop'lara uygulanış şeklini ele alarak 2 ana başlık altında incelenebilir.
1. Asenkron Sayıcılar
Bu sayıcı devreleri sayma işlemi için kullanılan sinyali ilk flip-flopa iletir. Bu flip-flopun çıkışına bir başka flip-flopun girişi bağlıdır. Bu şekilde devre tamamlanana kadar bütün flip-floplar birbirine bağlı ise bu tür devreler asenkron sayıcılar olarak adlandırılır.
2. Senkron Sayıcılar
Sayma işlemine gerçekleştirmek için kullanılan sinyal tüm flip-floplara aynı anda gönderiliyor ise yani giriş tüm flip-floplarda aynı yere bağlı ise bu tür devreler senkron sayıcılar olarak adlandırılırlar.
DİKKAT! Düz bir mantık çerçevesinde ilerlersek, asenkron sayıcılarda arka arkaya bağlanmış birden fazla flip-floptan sinyalin geçip finale ulaşması aynı girişe bağlanmış senkron sayıcılara göre daha yavaş olacaktır. Bu sebeple senkron sayıcılar daha hızlı çalışır.
Sayıcı Devreler Nerelerde Kullanılır?
Özellikle kumandalarda kullanılmaktadırlar. Dijital ölçü ve kontrol sistemlerinde de önemli elemanlardan biri sayılırlar.
Zaman gecikmesi elde edebilmek amacıyla da kullanılabilen sayıcı devreler ile ardışık kodlar üretilebilir.