One to One (1:1)
Her iki tablo arası ilişkide her iki tablonunda bu ilişkide bir tane satırı (record) olabilir. Yani her primary key diğer tabloda bir tane foreign key'i temsil etmek zorundadır. Bu tip ilişki çok fazla tercih edilmez. Çünkü bunun yerine tüm sütunları bir araya getirerek tek bir tabloda aynı yapıyı kurmak daha mantıklıdır. Buna örnek olarak eşler verilebilir.
One to Many (1:M)
Bir tablodaki primary key, ilişkideki diğer tablodaki foreign keylerden birden fazlası tarafından çağırılabilir veya hiç çağırılmayabilir. Buna örnek olarak aile içindeki anne çocuk ilişkisi verilebilir. Bir tane anneniz varken annenizin birden fazla çocuğu olabilir.
Many to Many (M:M)
Her tabloda yer alan herhangi bir satır (record) diğer tablodaki birden fazla satıra denk gelebilir. Bu tip ilişkiler teoride yapılabilirken bir veritabanı oluşturmaya başlandığında aracı bir tablo olmadan oluşturulması mümkün değildir. Buna örnek olarak birden fazla kardeşe sahipseniz sizde birçok kardeşe sahipken kardeşlerinizin herbiri de birden fazla kardeşe sahiptir.
Many to Many'i dediğimiz gibi bir veritabanı oluştururken ne yazık ki gerçekleştiremiyoruz. Bu sebeple araya bir aracı tabloya ihtiyacımız oluyor ve;