C programlama dili, Ken Thompson ve Dennis Ritchie tarafından UNIX İşletim Sistemi'ni geliştirebilmek için hazırlanmış bir programlama dilidir. Bu programlama dili B dili üzerinden geliştirilmiştir. Günümüzdeki işletim sistemlerinin neredeyse tamamı C programlama dili ile yazılmakta ve en dip işlerde kullanılmaktadır. 1972 yılında hazırlanmasına rağmen kararlı sürümü 2000 yılının Mart ayında yayınlanmıştır.
C programlama dili kullanıcıya sonsuz bir özgürlük vermektedir. Fakat bunun bedeli yapılan hataların büyük sonuçlar doğurmasıdır. Günümüzde geliştiriciler nesne yönelimli olarak programlar hazırladıkları için C++ dilini yatkın olarak kullansalar dahi C dili en temel dil olarak kabul görmektedir.
C dilinin 1972 yılından sonra oldukça sevilmesi üzerine UNIX tabanı oluşturulurken kullanılan PDB-11/20 assembly dili yerine C dili tercih edilerek alt yapı C ile yeniden hazırlanmıştır. Bu da UNIX dilinin bir assembly dili ile hazırlanmayan ilk programlama dili olduğunu söyleyebiliriz.
Ayrıca örnek bir kod yapısı görebilmeniz için aşağıdaki Hello World örneğine bakabilirsiniz.
#include <stdio.h>
int main() {
printf("Hello, World!\n");
return 0;
}
Aşağıda sıra ile dersleri takip ederek C programlama dili hakkında çalışmalara başlayabilirsiniz. (İçerikler eklendikçe link olarak bu sayfayı güncelleyeceğim.)
C Dersleri
Giriş
Deklarasyon ve Atama
- Veri Tipleri
- Değişkenler
- Sabitler
- Operatörler
- Depolama Sınıfları
- Önişlemciler
- Header Dosyaları
- Özel Header Dosyası (Örnek)
- Type Casting
Temel Yapılar
Fonksiyonlar
- Fonksiyon Argümanları
- Kütüphaneler
- Değişken Kapsamı (Scope)
- Yineleme (Recursion)
Array & Pointers
- Arrays
- Strings
- Pointers
Yapılar
- Structures
- Unions
- typedef
Memory Management
- Memory Management
- Dynamic Memory Allocation
Diğer
- Bit Fields
- Input & Output
- File Handling
- Error Handling
- Command Line Arguments